Onder gewone weersomstandigheden zijn ze niet voor iedere voorbijganger herkenbaar, de monsters op de Varkenmarkt. Ook de fotograaf werd verrast door het effect dat de sneeuw op de speeltoestellen had.

monster website kortenbos

De sneeuw die op de eerste nieuwmaanddag van 2019 viel had een onverwacht effect. De accenten in de natuurlijke klimobjecten werden extra duidelijk weergegeven. Dit tijdelijke effect is vastgelegd in een aantal foto's, gemaakt door een wijkbewoner.  bekijk de foto's

 

HVB logo kleurIn de loop van de jaren hebben we om onze huizen te isoleren alle gaten en openingen dichtgestopt. Daarmee verdween veel nestgelegenheid voor onze vogels. Er is daardoor in de vogelwereld sprake van ernstige woningnood. Nestkasten is het antwoord.


Nieuwe nestkasten
De Haagse Vogelbescherming heeft een serie nieuwe nestkasten ontwikkeld. Ze zijn gemaakt van FSC grenen hout van 18 mm dik i.v.m. de isolatie. Het dakje is van duurzaam UV-gestabiliseerd gerecycled plastic. Ook de ophanging is aangepast. Die is nu van aluminium en twee afstandhouders zorgen ervoor dat de nestkast tegen elke boom of tegen een andere onregelmatige achtergrond zo opgehangen kan worden dat de kast niet scheef hangt. Alle modellen kunnen in het najaar gemakkelijk worden schoongemaakt door hun opendraaibare front of bodem. U kunt de holenbroeders in uw tuin, op uw balkon en/of in uw buurt helpen aan de kwalitatief beste woonruimte die er voor hen bestaat!

Veertien types...
De volgende nestkasten zijn leverbaar: Bonte- en Grauwe Vliegenvangers, Boomkruipers, Koolmezen, Roodstaarten, Pimpelmezen, Spreeuwen, Kleine en Grote Bonte Spechten, Torenvalken, Bosuilen en Kerkuilen. Voor mussen is er keuze uit een flat van drie hoog, een rijtjeswoning voor drie gezinnen of een rijtjeswoning voor vijf gezinnen. De Haagse Vogelbescherming kan de nestkasten kant-en-klaar maar ook als (niet gebeitst) bouwpakket, leveren. Standaard zijn de nestkasten donkergroen gebeitst.

Belangstelling
Heeft u belangstelling? Stuur dan een mailtje naar haagsevogels en u krijgt informatie toegezonden via de email. Meer informatie haagsevogels.nl

 DSC00139

De inschrijving voor het huren van een buurttuin in 2019 gaat binnenkort weer van start. Je leest er alles over op https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/natuur-en-milieu/natuur-en-milieueducatie/inschrijven-buurttuinen-2019.htm  Lees vooraf ook het tuinreglement. Dat voorkomt teleurstelling.

kaartje verkeer vincentIn het noordelijk deel van het centrum van Den Haag worden drie routes relatief zwaar belast door doorgaand autoverkeer. Dit doorgaande autoverkeer staat op gespannen voet met de bereikbaarheid, oversteekbaarheid en leefbaarheid in de omgeving. Ook de luchtkwaliteit is ter plaatse relatief slecht.

Specifiek gaat het om de volgende routes:


1. Dr. Kuyperstraat - Mauritskade - Scheveningseveer – Hogewal

2. Javastraat - Laan van Meerdervoort

3. Laan Copes van Cattenburch - Burgemeester Patijnlaan

 

Het hele artikel hebben we voor je klaar gezet als PDF-bestand. Download het hier

Vrijwilligers gezocht voor Geef het door

Ze zitten samen op de bank en lezen een boekje over kikker. Eerst leest de vrijwilligster het voor, daarna de moeder. Wat betekent ‘spiegelbeeld’? Samen bespreken ze moeilijke woorden en bekijken ze het boekje. Daarna komen er een vouwinstructie van een kikker en vouwplaatjes op tafel. Aan de hand van de instructie vouwen ze allebei een kikker en dan is het tijd om naar school te lopen. Onderweg bespreken ze de dingen die ze tegenkomen. Als ze weer thuis zijn leest de vrijwilligster het boek kikker weer voor, maar nu aan de dochter. ‘Wat betekent spiegelbeeld? ‘ Het meisje weet het niet. “Vraag het maar aan mama”, zegt de vrijwilligster. Het meisje zegt dat mama dat toch niet weet.De vrijwilligster dringt erop aan om het aan mama te vragen. Als mama het dan goed kan uitleggen, straalt de moeder en straalt de dochter. Die week vouwen moeder en dochter samen een kikker.

Zo kan een bijeenkomst van Geef het door verlopen. Ouders die handvatten willen krijgen hoe ze met hun kinderen kunnen praten over school of hoe ze met school kunnen praten over hun kind, kunnen via themaboekjes, die dagelijkse onderwerpen aansnijden, aan de slag. De combinatie van onderwerpen met ouders bespreken en kinderen voorlezen via de Voorleesexpress, noemen we Geef het door.

Het is werken aan taalstimulering bij kinderen en hun ouders.We geven het plezier in lezen en taal door.Zo werken we aan twee kanten aan het vergroten van het plezier in taal.

We zoeken vrijwilligers die twee à drie uur per week beschikbaar zijn voor deze leuke klus! Je krijgt een training om goed beslagen ten ijs te kunnen komen. Ben jij een taaltijger en vind je het leuk om met mensen te werken, dan zijn we op zoek naar jou!

Meer weten: neem contact op:

Iris de Ruiter

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

gsm: 06 28222794