De gemeente werkt aan een voorstel om deze zomer onder voorwaarden de openingstijden voor terrassen te verruimen. Dat is het gevolg van 2 moties van de gemeenteraad die op 15 juli 2020 aangenomen zijn en uitgevoerd worden.

De tekst waarmee wij over deze moties zijn geinformeerd vindt u hieronder:

BEGIN CITAAT

In de raadvergadering van 15 juli zijn twee moties over het verruimen van de openingstijden van de terrassen met een meerderheid aangenomen. Met deze twee moties verzoekt de raad het college om de openingstijden van de terrassen deze zomer met een uur te verruimen op donderdag, vrijdag en zaterdag bij een weersvoorspelling van 25 graden of meer. Hieronder vindt u twee linkjes naar de moties:
https://denhaag.raadsinformatie.nl/document/9010555/1/AB_2%20HvDH-GdM%20Terrassen%20uitgaanskernen%20uur%20langer%20open
https://denhaag.raadsinformatie.nl/document/9010557/1/AB_4%20HSP%20Warm%20weer%20terrassen%20uur%20langer%20open
 
De moties zijn aangenomen door de gemeenteraad, dus het college zal ze uitvoeren. Momenteel werken we ambtelijk aan een uitvoeringsvoorstel. 
Omdat we nu al midden in de zomer zitten, moet de regeling snel in werking treden, anders heeft het geen zin meer voor de terrassen. Om die reden is een formele inspraakprocedure niet mogelijk, gezien de korte tijd. 
Ik verwacht dat het voorstel op 28 juli in het College wordt besproken.  Een verruiming van de openingstijden kan dan direct erna ingaan. 
Hieronder geef ik de lijn aan van het voorstel waar we nu aan werken. 
 
Ik verzoek u om deze informatie te delen met de bewonersorganisaties in de binnenstad. Voor vragen kan men uiteraard bij mij terecht. 
Als bewonersorganisaties willen reageren, dan kunnen zij een mail aan mij sturen. Deze moet uiterlijk vrijdag 24 juli bij mij zijn. Ik begrijp dat dit kort dag is, maar gezien bovenstaande toelichting is er korte tijd. 
 
 
De lijn waarmee we nu aan een voorstel werken: 
 
Voorwaarden voor tijdelijke verruiming van de openingstijden voor de terrassen:
-           De verruiming geldt voor alle terrassen binnen de gemeente Den Haag behorend bij een horeca-inrichting met minimaal categorie 2.
-           De verruiming geldt alleen voor de donderdagavond/nacht, vrijdagavond/nacht en zaterdagavond/nacht in het zomerterrasseizoen van 2020.
-           De verruiming geldt alleen wanneer de weersvoorspelling van Weeronline voor Den Haag voor de donderdag, vrijdag of zaterdag op de donderdagmiddag voorafgaand aan deze dagen hoger is dan 25 graden. Dit wordt op een pagina van de gemeente Den Haag website iedere donderdag voor 1200 uur bekend gemaakt.
-           De openingstijden van de terrassen worden met een uur verruimd ten opzichte van wat volgens het horecabeleid voor de verschillende gebieden is toegestaan (Horecavisie RIS 288645 en Uitwerkingsplan 2016-2019 RIS 288643). Zie hieronder.
-           Wanneer een horecaondernemer gebruik maakt van de verruiming en er is sprake van overlast, dan zal de horecaondernemer het terras per direct moeten sluiten.
 
Huidige openingstijden terrassen volgens het horecabeleid
Uitgaanskernen:           gevelterras tot 02.30 uur – overig tot 01.30 uur
Kijkduin:                 zon t/m woe tot 01.00 – don t/m zat tot 01.30 uur
Toeristisch gebied:       tot 01.00 uur
Overig Den Haag:          tot 23.00 uur
 
 
met vriendelijke groet, 
Wilma van der Putten 
beleidsmedewerker horeca 
06 - 506 54 453 

EINDE CITAAT